© 2023 by The Artifact. Proudly created with Wix.com

  • Instagram B&W

Kleine beetjes!

September 18, 2017

 

Daar is ze dan: Moeder Aarde. In een facebookpost had ik haar komst al aangekondigd en nu is ze af. Dit soort poppen maak ik al een aantal jaren. Vergis je niet: het zijn pakketten met een patroon en materiaal die je zelf in elkaar zet. Soms gebruik ik wel een patroon om een andere pop met eigen materiaal te maken; dat zul je binnenkort wel zien.

 

Deze poppen zijn gebaseerd op de antroposofie, de leer van Rudolf Steiner. Toen ik net moeder was, en besefte dat ik mijn hekel aan de herfst en winter niet op mijn kind kon en wilde projecteren, ben ik op zoek gegaan naar iets waardoor deze seizoenen wel wat aantrekkelijker zouden worden voor mij. Ik kwam uit bij de seizoenstafel. In mijn huisje is een plek waarop poppen staan, die het huidige seizoen vertegenwoordigen. We halen materialen uit de natuur die we er bij zetten. Vaak maakt dochterlief ook nog een tekening.

Fijn creatief, en dat vind ik leuk! Dus zag ik minder tegen het najaar op.Zo kwam ik erachter dat de herfst de meest rijke tafel heeft. De bladeren, kastanjes, de kleuren. De herfst werd al minder snel vervelend. In de winter regeert Koning Winter, en ik haalde boeken uit de bibliotheek om voor te lezen over zijn bewind. Magische verhalen waar zowel mijn kinderen als ik van smulden.

 

Alle seizoenen kregen charme, en ik ging nog een stap verder door mij te verdiepen in het paganisme. Als ik het paganisme voor mij (want er zijn vele stromingen) omschrijf, is dat ik met én in de natuur wil leven. Misschien kun je je er wat bij voorstellen als ik het leven mét de seizoenen schets. De lente is ontwaken; de eerste stap zetten van de plannen die je hebt. In de zomer ga je volop aan de bak. In de herfst oogst je en in de winter trek je je terug om nieuwe plannen voor het komende jaar te bedenken.

Door mijn reis in het paganisme, ben ik ook de aarde én het plekje waar ik woon, veel meer gaan waarderen. Wat een rijkdom geeft ze ons. Eten en drinken bijvoorbeeld. Het was voor mij ook een logische stap om te kijken of ik wat voor Moeder Aarde kon betekenen. En het is veel. Heel veel.

 

De meest impactvolle beslissing was het niet meer eten van vlees of vis. Maar wacht, want dat heb ik niet zo even gedaan. Ik ben heel langzaam al het vlees en vis uit mijn dieet gaan laten. Ik geloof niet in radicale veranderingen. Als je tegen mij zegt: ‘Vanaf morgen geen koffie meer, Thé!’, dan krijg je sowieso een non-verbale reactie die heel duidelijk is. Laat staan wat ik dan ga zeggen. ;-) Kleine stapjes werken beter en uiteindelijk maak je toch meters. Wil je ook nog wat doen? Hier nog een leuke lijst met ideeën.

Ook vanuit je luie stoel kun je wat betekenen. Wat dacht je van een petitie tekenen voor het redden van het Amazone gebied? Als je je aanmeldt, krijg je vanzelf een mail. Het tekenen kost slechts twee seconden. Oké, vijf als je de aanwijzer van je muis kwijt bent…

Of doneer een keer op www.treesforall.nl. Daar hoef je ook je huis niet voor uit!

 

Ik hoop dat ik je geïnspireerd hebt om ook iets terug te doen voor de aarde. Maar het kan zo maar zijn dat je daar geen zin in hebt. En uiteindelijk is dat ook niet de vraag die ik je wil stellen. We kennen twee uitdrukkingen. ‘Een druppel olie op een gloeiende plaat.’  Of ‘Alle kleine beetjes helpen.’ Ik geloof in het laatste.

Als je alles wat je doet als een druppel olie beschouwt, kom je geen stap verder.

 

Kijk jij ook, naar alles wat je doet, als kleine beetjes die jou of een ander, verder helpen?


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 Dorothys MANIFAST

 

'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan.'

Pippi Langkous

Volg dorothy
  • Instagram B&W
 RECENTe blogs 

March 16, 2018

January 25, 2018

December 4, 2017

November 28, 2017

November 20, 2017

Please reload

 SEARCH BY TAGS: