© 2023 by The Artifact. Proudly created with Wix.com

  • Instagram B&W

NORMaal

September 8, 2017

 Ik ben officieel een gescheiden vrouw. Overigens ga ik al-één door het leven; ik voel mij niet gescheiden. En zeker niet van de vader van mijn kinderen. In die zin; de relatie tussen ons als man en vrouw is voorbij maar als vader en moeder van onze kinderen horen we nog bij elkaar. Ik wil dat ook niet. Er is voor mijn kinderen al bepaald dat hun ouders niet meer in hetzelfde huis wonen. Dus ik wil niet dat hun ouders ook geen papa én mama meer kunnen zijn.

We hebben co-ouderschap en het is zo ingericht dat, behalve in de weekenden, de kinderen iedere dag beide ouders zien. (Met dank aan de mediator voor de hulp met het ouderschapsplan.) We gaan één keer per jaar met z’n allen op vakantie en de verjaardagen van de kinderen wordt gezamenlijk gevierd. En praktisch wordt alles door ons besproken als het over de kinderen gaat.

 

Ik hoor je denken: ‘Geweldig dat het ook zo kan gaan. Wat knap dat jullie dat kunnen!’

Bij een compliment zou ik moeten zeggen: ‘Dank je wel, dat vind ik zelf eigenlijk ook.’ Maar dit is voor mij de norm. Dit is voor mij NORMaal. Dit wil ik voor mijn kinderen. Zij hebben verder niets te maken met de relatie die we hadden als man en vrouw. Serieus, daar wil je als kind van je ouders verder toch niets over weten?

 

Ik heb er talloze analyses op los gelaten. Waarom hadden wij geen vechtscheiding? Kwam dat doordat er geen ander in het spel was? Of doordat we geen heftige ruzies hadden?

Ik denk dat het verdriet over het falen van een relatie, de schaamte daarvoor ten opzichte van mijzelf, mijn ex, mijn kinderen en alle andere mensen om mij heen, niet wezenlijk verschilt met de gevoelens die iedereen heeft, als een relatie wordt beëindigd. Met de brokken frustratie die ik heb gevoeld, kon ik zo een kerktoren bouwen. Alleen wist ik dat, ongeacht wat mijn ex-partner zou doen, hij nooit en ten nimmer die frustratie zou kunnen wegnemen. Dat moest ik zelf doen. Ik heb die bende in mijn hoofd ook nooit tijdens de scheiding voor zijn voeten gesmeten.

 

‘Ja, jij hebt makkelijk praten.’ Ik weet het. Want ik heb het geluk dat mijn ex er hetzelfde over denkt als ik.

En toch, toch wil ik je de volgende vragen meegeven. Voor jezelf, voor je kinderen. Maar ook als je in een relatie zit. In welke relatie dan ook. Met je zus of broer. Je ouders. Vrienden. Eigenlijk met iedereen waar je contact mee hebt..

 

  1. Stel je voor dat alles goed zit tussen jou en de ander, wat zou je dan doen?

  2. Wat gun je jezelf en daardoor ook die ander?


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 Dorothys MANIFAST

 

'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan.'

Pippi Langkous

Volg dorothy
  • Instagram B&W
 RECENTe blogs 

March 16, 2018

January 25, 2018

December 4, 2017

November 28, 2017

November 20, 2017

Please reload

 SEARCH BY TAGS: