© 2023 by The Artifact. Proudly created with Wix.com

  • Instagram B&W

Gewoon leuk...

September 4, 2017

Vroeger. Jawel. Ik ga het hebben over vroeger. Toen was echt niet alles beter, vind ik. Maar het helpt je wel aan wat antwoorden voor vandaag.

Toen ik klein was, lagereschoolleeftijd, hield ik mij graag bezig met een aantal dingen. Dat was niet rekenen. Voor mij is de rekenmachine uitgevonden. Dank u wel, Wilhelm Schickard. Gymmen vond ik ook niets. Nu ja soms wel maar weet jij nog hoe het was? Dan stond je in een rij en moest je gekozen worden. De rangorde van de klas qua populariteit werd iedere keer opnieuw bepaald. Gatver. Of je moest dingen doen, die je helemaal niet wilde. Zoals touwklimmen. Ik zag het nut van schrale rode handen en benen door het touw, niet in. Ik was er dus ook niet goed in. In het rekenen niet, en niet in het touwklimmen.

 Bij taal zat ik wel rechtop. Ik las, correctie, verslond boeken tijdens mijn lagere schooltijd.

Het jeugdgedeelte van de boekenboot (zie foto) op de Keizersgracht had ik uit. Door schriftjes die ik bewaard heb uit de zesde klas (dat is groep 8 nu, lieve jongens en meisjes), weet ik dat ik toen al boeken van Jan Wolkers las. Bij geschiedenis werd ik ook wakker. In mijn hoofd vormde ik een beelden van alles wat we voorgeschoteld kregen. Een soort gelegaliseerd dagdromen. Handvaardigheid was helemaal fijn. Dat werd op mijn school, een oud gebouw in de Pijp in Amsterdam, op  de zolder gegeven. Het paradijs op aarde. Toegang tot al dat materiaal en steeds weer nieuwe technieken ontdekken; ik smulde.

 

Dus ik vond best veel leuk. Wat ik later moest worden, wist ik eigenlijk nooit. Ik ben van trambestuurster naar journalist gegaan. Maar bij geen enkel beroep, dacht ik: ‘Ja, dit is het!’. Nu is er inmiddels een algemene naam voor ons soort mensen: een multipotentialite. Wij vinden meerdere dingen leuk om te doen. Verdiepen ons als een malle in allerlei zaken en op een gegeven moment zijn we dat verdiepen zat, en gaan we weer naar het volgende. Daardoor weten we veel en kunnen we dingen combineren die je op het eerste zicht helemaal niet zou combineren. Cool hé?

 

Jij en ik zijn naar school geweest. Ik ben blij dat ik op school heb gezeten. Want ik kan lezen en schrijven. Dat is best tof. Alleen hebben we nooit geleerd om te onthouden wat we leuk vinden om te doen. Waar we echt iedere dag voor op zouden willen staan. Die lessen leer je later, vaak als je niets meer anders kunt dan uitgeput op de bank zitten.

Dus neem een kop koffie of thee, of iets sterkers. Neem plaatst op het fijnste plekje in je huis en ga eens na wat jij leuk vond. Ja, gewoon leuk om te doen, toen je op de lagere school zat. En zie je dat terug in je huidige leven? Zo niet, ga je dan lief voor jezelf zijn en er wat aan doen? 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 Dorothys MANIFAST

 

'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan.'

Pippi Langkous

Volg dorothy
  • Instagram B&W
 RECENTe blogs 

March 16, 2018

January 25, 2018

December 4, 2017

November 28, 2017

November 20, 2017

Please reload

 SEARCH BY TAGS: